1.Köpekler Yaşamları Boyunca Tıpkı İnsanlar Gibi İki Kez Diş Çıkarırlar

Köpeklerin süt dişleri daha düşük ölçekte olsa da tıpkı yetişkin bir köpeğin dişleri gibi işlev gösterir. Yaklaşık 4 aylıktan 6 aylık süreye kadar süt dişleri pul pul dökülmeye başlar. Sürecin yıllar içinde gerçekleştiği insan çocuklarına kıyasla, yavru köpeklerde geçiş birkaç hafta içinde gerçekleşir. Köpek yavruları, önce gevşeme sonrasında düşme şeklinde insan çocuklarına benzer şekilde dişlerini kaybederler.

2.Yetişkin Köpeklerin İnsanlardan Daha Fazla Dişi Vardır

Yavru köpeklerin 28, yetişkin köpeklerinse 42 tane dişi vardır. Köpeklerin dişleri doğumdan önce oluşmaya başlar. Doğumdan 8 hafta sonrasından itibaren görünür olmaya başlar.

3.Köpekler Nadiren Yiyeceklerini Çiğnerler

Köpeklerde insanlardan farklı olarak ağızda kimyasal sindirim başlamaz. Yiyecekler ağza alındıktan sonra yutulur ve yemek borusundan mideye geçer. Burada sindirim enzimleri yiyeceği parçalamaya başlar.

4.Köpeklerde 4 Tip Diş Vardır

Kurtların soyundan gelen köpekler, farklı işlevler için farklı türde dişlere ihtiyaç duyarlar.

Kesici dişler

Köpeğiniz ağzının önündeki küçük dişleri eti kemikten ayırmak ve kendi kendini tımar etmek için kullanılır. Köpeğinizin altı üstte ve altı altta olmak üzere toplam 12 kesici dişi vardır.

Köpek Dişleri

Ağzın her iki tarafının üstünde ve altında bulunan sivri dişlerdir. İkisi üstte ve ikisi altta olan bu 4 diş, nesneleri delmek ve tutmak için kullanılır. Köpekler, halat çekmede bu kadar iyi olmalarını köpek dişlerine borçludur.

Küçük Azı Dişleri

Köpek dişlerinin arkasında bulunan bu 16 diş (sekiz üstte ve sekiz altta) makaslama için kullanılır. Köpeğinizi ağzının kenarıyla bir şey çiğnerken yakalarsanız, küçük azı dişlerini kullanıyordur.

Azı dişleri

Ağzın en arkasında bulunan bu dişler, öğütme ve çiğneme için kullanılır. 4 üstte, 4 altta olmak üzere 8 tanedir. Köpeklerde insanlar kadar uzun çiğneme faaliyeti gözlemlenmez. Yiyecekler ağıza alındıktan kısa süre sonra yutulur.

5. Bakım Yapılmayan Köpeklerde İnsanlardaki Gibi Ağız Kokusu Gelişir

Ataları kurtlar gibi doğal beslenme imkanı olmayan köpeklerde, düzenli ağız bakımı yapılmadığı takdirde çeşitli diş sorunları baş göstermektedir. Köpeklerde ağız kokusunun temel sebebi ağız içi hijyeninin yetersizliğine bağlı olarak, ağız içerisinde oluşan plaklar ve tartarların etkisiyle meydana gelen çeşitli iltihaplardır.

6. Köpeklerin Dişleri İnsanlarınki Gibi Düzenli Bakım Gerektirir

Tıpkı kendi dişlerinizin sağlığı gibi, ağız dolu dişe sahip köpeğinizin de dişlerinin sağlığına dikkat etmeniz son derece önemlidir. Düzenli fırçalama, düzenli ağız sağlığı muayeneleri ve veterineriniz gerekli gördüğünde diş temizliği, diş ve periodontal sağlığı sağlayacaktır.

Köpekler diş macunlarını yutmak durumunda olduklarından, insanların kullandıkları diş macunları köpekler için oldukça toksik ve tehlikelidir. Köpekler için özel olarak formüle edilmiş, toksik kimyasallar içermediğinden emin olduğunuz diş macunlarını tercih ediniz. Diş hijyeni söz konusu olduğunda düzenli ağız bakım spreyi kullanımı da diş fırçalamaya alternatif bir seçenektir.

VETUGEN KEDİ&KÖPEK DİŞ MACUNU VE AĞIZ BAKIM SPREYİ; florür, paraben, SLS, triklosan, titanyum dioksit gibi toksik kimyasallar, renklendirici ve tatlandırıcı içermez. Türkiye Endemik Bitkisi ‘Mersin Özü’, ‘Ekinezya Özü’, ‘Çilek Özü’, ‘Kekik Özü’ ve ‘Propolis’ten oluşan aktif bileşenleri %100 doğaldır. Kedi ve köpeklerin tadını sevmesi için yapay tatlandırıcılar yerine sakinleştirici özelliği olan ‘‘Kediotu Özü’ kullanılmıştır.

Kaynaklar:

https://www.britannica.com/animal/dog/Teeth

https://vcahospitals.com/know-your-pet/dog-care/promoting-wellness/common-dog-dental-problems

https://www.akc.org/expert-advice/health/how-many-teeth-do-dogs-have

https://wishbonepet.com/human-teeth-vs-dog-teeth

https://www.petmd.com/dog/general-health/5-interesting-facts-about-your-dogs-teeth