Kedi diş bakımı için bir rehber
Kediniz için erken yaşlardan itibaren iyi bir diş bakımı rutini oluşturmak, devam eden sağlık ve mutlulukları için hayati önem taşır. Kedinizin diş eti iltihabı gibi hastalıklara yakalanmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda nefesinin taze kokmasını da sağlar.
Kedi diş bakımı neden önemlidir?
Vahşi doğada kediler genellikle kemikleri veya otları çiğneyerek dişlerini temizlerdi, ancak evcil kedilerin çoğu zaman bunun için uygun bir alternatifi yoktur.
Evcil hayvanlarımız bize acı içinde olduklarını söylemek için sözlü olarak iletişim kuramazlar ya da hasta hissediyorum diyemezler. Evcil hayvanlarımız söz konusu olduğunda, özellikle ağız sağlığı bakımı ile ilgili olarak, reaktif sağlık rutinlerinden ziyade önleyici sağlık rutinleri geliştirmek oldukça önemlidir. Her zaman sağlıklı göründüklerinden emin olmak için kedinizin dişlerinin ve diş etlerinin durumunu düzenli olarak kontrol etmek de önemlidir. Üç yaşın üzerindeki on kediden sekizinde diş ve diş eti sorunları görülür. Bunun nedeni, kedilerin yedikleri yiyeceklerden bakteri, kalıntı ve plak biriktirme eğiliminde olmalarıdır. Zamanla mikrop tabakası sertleşerek diş etlerini tahriş edebilen ve sonunda diş eti iltihabına ve hatta diş kaybına neden olabilen tartar oluşturur. Ağır vakalarda, tartar ölçeği o kadar aşırı olabilir ki geri döndürülemez hale gelir ve kedilerin genellikle dişlerinin çekilmesi gerekir. Bir kedinin ağzındaki ağrı ve iltihap, yemek yemelerini veya içmelerini zorlaştırabilir, bakteriler kan dolaşımına girerek böbreklerine ve diğer hayati organlarına zarar verebilir. Diş etlerinin, dişlerin ve dişleri yerinde tutan yapıların bu ilerleyici yıkımına "periodontal hastalık" denir ve yetişkin kedi ve köpeklerde en sık görülen hastalıktır. İyi haber şu ki, periodontal hastalık büyük ölçüde önlenebilir. Kedinizin ağız ve genel sağlığını korumak için yapılması gereken birkaç şey vardır. Bunlar hem düzenli evde, hem de yıllık veteriner diş bakımını içerir.
Kedimin ağzının sağlığını nasıl kontrol edebilirim?
Kediniz bu deneyimden özellikle hoşlanmasa da, kedinizin ağız sağlığını düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir. Sağlıklı bir kedinin dişleri temiz ve beyaz olmalıdır. Diş etlerinde herhangi bir yara veya lezyon bulunmamalı, kızarıklık, şişme veya kanama olmamalıdır. Herhangi bir anormal bulgu, bir veteriner tarafından mümkün olan en kısa sürede değerlendirilmelidir. Kedinizin nefesinde kötü bir koku olmamalıdır. Olursa, bu ağızlarında veya vücutlarının başka bir yerinde bir enfeksiyon belirtisi olabilir, bu nedenle nefeslerinin kokusunda nispeten kısa bir süre içinde bir değişiklik fark ederseniz, kontrol için bir veterinere götürmelisiniz.
Kalıcı ağız kokusu, tedavi gerektirecek ciddi periodontal hastalığı gösterebilir. Ayrıca salya akması, yutma güçlüğü, yüzünü tırmalama veya kedinizin yeme düzeninde veya kilosunda değişiklikler gibi diş hastalığına işaret edebilecek diğer belirtilere karşı dikkatli olmanız da önemlidir.
Kedimin dişlerini nasıl temiz tutabilirim?
Günlük diş fırçalama, ağız bakım spreyi kullanma kedinizin dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmanın anahtarıdır. Yetişkin kediler, dişlerinin temizlenmesine karşı oldukça dirençli olabilir. Öncelikle kedinizin bir süre diş fırçasıyla oynamaya ve diş macununun veya ağız bakım spreyinin kokusuna alıştırılması sağlanabilir. Yavru kedileri diş fırçalama rutinine alıştırmak daha kolay olacaktır. Kedilerin dişleri hiçbir koşulda insan diş macunu ile temizlememelidir. İnsan diş macunlarında sıklıkla bulunan yüksek florür seviyeleri, yutulduğunda kedinizi ciddi şekilde hasta edebilir.
VETUGEN AĞIZ BAKIM ÜRÜNLERİ; florür, paraben, SLS, triklosan, titanyum dioksit gibi toksik kimyasallar ve renklendirici içermez. Türkiye Endemik Bitkisi ‘Mersin Özü’, ‘Ekinezya Özü’, ‘Çilek Özü’, ‘Kekik Özü’ ve ‘Propolis’ten oluşan aktif bileşenleri %100 doğaldır. Kedi ve köpeklerin tadını sevmesi için yapay tatlandırıcılar yerine sakinleştirici özelliği olan ‘‘Kediotu Özü’ kullanılmıştır.
Kıymetlilerimiz kedilerimizin sağlığına!
Kaynaklar :