Hiç evcil hayvanınızın ağzının içine baktınız mı?
Köpeklerin yaklaşık yüzde 80'inin ciddi ağız sorunları vardır ve sahiplerinin evcil hayvanlarının acı çektiğinden maalesef haberi yoktur. Üç yaşına kadar tüm kedilerin yaklaşık yüzde 70'i önemli ağız sağlığı sorunları yaşamaktadır. Maalesef, evcil hayvan diş bakımı rutinleriyle ilgilenmiyorsanız, evcil hayvanınızın bir ağız sağlığı sorunu olması ihtimali oldukça yüksektir.
Kötü Ağız Hijyeni Olan Evcil Hayvanlarda Yaygın Ağız Sağlığı Sorunları
Köpeğinizin veya kedinizin dişlerini görmezden gelirseniz, büyük ihtimalle ağrılı ve tehlikeli ağız sağlığı sorunları geliştireceklerdir. Bazı yaygın sorunlar şunları içerir:
Gingivitis - Evcil hayvanınız için ağrılı olabilen diş etlerinin iltihaplanması.
Periodontitis - Ağız boşluğunda hem diş etlerine hem de dişlere saldıran genel hastalık.
Diş eti iltihabı - Diş etlerinde ve diş yuvalarında oluşan iltihaplanma, dişlerin gevşemesine ve diş çevresinde kabarıklık oluşturmasına neden olabilir.
Çürük - Diş minesinin çürüklere yol açan kireçlenmesi. Köpeklerde nadir olsa da olabilirler.
Plak - Genellikle diş eti hattında dişlerde bakteri, hücre ve polimer oluşumu.
Tartar - Kalsiyum karbonat ve kalsiyum fosfat, dişler üzerinde sert bir birikim oluşturan plakla birlikte.
Ağız kanserleri - Ağız kanserleri hem köpekleri hem de kedileri etkileyebilir ve hızlı bir şekilde bulunmazlarsa ölümcül olabilirler.
Gingivostomatit - Ağız dokusunun, kolayca kanayan kırmızı, şişmiş dokuya neden olan iltihaplanma durumu.
Bu koşullar nasıl oluşur?
Hem köpeklerde hem de kedilerde bu sorunların en yaygın nedeni plak ve uygun ağız hijyeni ile diş ve diş etlerinden uzaklaştırılmayan besindir. Zamanla, evcil hayvanın ağzında kalan bu plak ve yiyecek, bakteriler için bir üreme alanı oluşturur ve bu da iltihaplanmaya ve tahrişe neden olur. Tahriş ve iltihap başladıktan sonra, evcil hayvanın ağız sağlığı bozulur ve evcil hayvanınız acı çekmeye başlar. Ağız kronik olarak hastalıklı olduğunda, iltihap vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ağız hastalıklarından gelen toksinler, evcil hayvanın kan dolaşımına emilir ve vücudun geri kalanına geçer. Ağızdaki hastalık tedavi edilmez ve önlenmezse, toksinler böbreğe, kalbe ve beyne yayıldığı için hayvan başka sağlık sorunlarından da muzdarip olabilir. Evcil Hayvanınızın dişlerini temiz ve sağlıklı tutmak, bu sorunlardan kaçınmak için evcil hayvanınızın ağız hijyenine dikkat etmelisiniz.
Evcil hayvanınızın dişlerini düzenli olarak fırçalama şansı veren bir fırçalama rutini oluşturun. Bir köpeğin dişlerini fırçalamak veya bir kedinin dişlerini fırçalamak özellikle ilk başta kolay bir iş değildir, ancak evcil hayvanınızın genel sağlığı daha iyi olduğunda bunun çabaya değeceğini göreceksiniz. Birkaç gün fırçasıyla oynamasına, diş macununun kokusuna, tadına alışmasına fırsat verin.
Kaynak: https://www.centrestreeanimalhospital.com 'The Dangers of Poor Dental Hygiene in Pets'
VETUGEN AĞIZ BAKIM ÜRÜNLERİ; florür, paraben, SLS, triklosan, titanyum dioksit gibi toksik kimyasallar ve renklendirici içermez. Türkiye Endemik Bitkisi ‘Mersin Özü’, ‘Ekinezya Özü’, ‘Çilek Özü’, ‘Kekik Özü’ ve ‘Propolis’ten oluşan aktif bileşenleri %100 doğaldır. Kedi ve köpeklerin tadını sevmesi için yapay tatlandırıcılar yerine sakinleştirici özelliği olan ‘‘Kediotu Özü’ kullanılmıştır.
İLK YORUMU SİZ YAPIN